Порушення зору
Стандарт

Як суб’єкту господарювання «податися» на участь у програмі єВідновлення?

16 серпня 2023 г. 8:10
5
121

 

Постановою Кабінету Міністрів України від 21 квітня 2023 р. № 381 затверджено Порядок надання компенсації для відновлення окремих категорій об’єктів нерухомого майна, пошкоджених внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією російської федерації, з використанням електронної публічної послуги “єВідновлення”. 

Як суб’єктам господарювання «податися» на програму:

Кроки:

  • ФОП або ЮО, які відповідають критеріям, реєструються у Дії

  • Інформація, подана ФОП або ЮО верифікується у системі

  • Верифікація ФОП та ЮО: через ЄДР та за кодом категорії діяльності суб’єкта господарювання (Merchant Category Code, або МСС-код)

  • Внесення ФОП та ЮО до Переліку  (якщо вони відповідають МСС 1520; 5211; 5231)

  • Одержувач компенсації закуповує у ФОП та ЮО товари чи роботи та оплачує їх зі свого спеціального рахунку

  • Банк контролює відповідність операції коду МСС. Якщо є доведені порушення – Мінцифри блокує участь ФОП чи ЮО у Програмі

Опис:

Для забезпечення виконання робіт за переліком робіт, які необхідно виконати для відновлення експлуатаційної придатності об’єкта (згідно з додатком 2 Постанови КМУ №381), та надання послуг з продажу за переліком груп товарів будівельної продукції, що можуть бути придбані отримувачем за кошти компенсації (згідно з додатком 1 Постанови КМУ №381), суб’єкти господарювання подають заяву про приєднання до переліку суб’єктів господарювання, що здійснюють продаж товарів та виконують роботи в рамках електронної публічної послуги “єВідновлення” (далі — перелік), в електронній формі засобами Порталу Дія.

Заява формується фізичною особою — підприємцем, керівником юридичної особи, що виявили бажання приєднатися до переліку (далі — суб’єкт господарювання), засобами Порталу Дія після проходження ними електронної ідентифікації та автентифікації користувачів, зокрема з використанням інтегрованої системи електронної ідентифікації, електронних підписів та печаток, що базуються на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису/печатки, та/або інших засобів ідентифікації, які дають змогу однозначно встановити особу.

 

Заява формується засобами Порталу Дія у довільній формі, придатній для сприйняття її змісту, та містить такі відомості:

прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності) фізичної особи — підприємця/керівника юридичної особи;

найменування юридичної особи;

реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу та мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта) (для фізичної особи — підприємця);

ідентифікаційний код юридичної особи згідно з Єдиним державним реєстром підприємств і організацій України;

перелік комбінацій MerchantID + AcquirerID для включення в перелік;

місцезнаходження суб’єкта господарювання, перелік зареєстрованих (фактичних) адрес провадження господарської діяльності, здійснення продажу товарів;

відомості про згоду з умовами виконання робіт за переліком робіт, які необхідно виконати для відновлення експлуатаційної придатності об’єкта (згідно з додатком 2), та надання послуг з продажу за переліком груп товарів будівельної продукції, що можуть бути придбані отримувачем за кошти компенсації (згідно з додатком 1).

Формування заяви закінчується накладенням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису.

Після формування заяви засобами Порталу Дія та накладення електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, заява та відомості з неї засобами Порталу Дія передаються технічному адміністратору Порталу Дія та вносяться до переліку.

Відомості, необхідні для заповнення заяви, можуть бути отримані шляхом електронної інформаційної взаємодії з інформаційно-комунікаційними системами та публічними електронними реєстрами органів державної влади в установленому порядку.

Під час формування заяви засобами Порталу Дія з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань отримуються відомості про суб’єкта господарювання.

З метою забезпечення ознайомлення отримувачів компенсації із залученими для цілей цього Порядку суб’єктами господарювання на Порталі Дія оприлюднюється перелік. Оприлюднення та оновлення переліку здійснюється технічним адміністратором Порталу Дія.

Банки зобов’язані забезпечити здійснення видаткових операцій із спеціальних рахунків з використанням платіжних карток на території України виключно на користь суб’єктів господарювання, відомості щодо яких зазначені у переліку (за комбінацією коду мерчанта та коду банка-еквайра (MerchantID + AcquirerID), і за такими кодами категорії діяльності суб’єкта господарювання (Merchant Category Code):

1520 — Генеральні підрядники — житлове та торгове будівництво;

5211 — Магазини будівельних матеріалів та пиломатеріалів;

5231 — Магазин скла, фарби та шпалер.

У разі отримання інформації, в тому числі від правоохоронних органів, про порушення суб’єктом господарювання умов, визначених цим Порядком, Мінцифри блокує участь у наданні публічної електронної послуги “єВідновлення” таких суб’єктів господарювання.

 

Підстава: Постанова Кабінету Міністрів України від 21 квітня 2023 р. № 381 «Порядок надання компенсації для відновлення окремих категорій об’єктів нерухомого майна, пошкоджених внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації, з використанням електронної публічної послуги “єВідновлення”» (п.20)

Також за темою

Міжнародний Реєстр збитків оголосив про початок прийому заяв

2 квітня, в Гаазі (Нідерланди), в рамках міністерської конференції «Відновлення справедливості для України» ...
3
89

Нормативно-правові акти для проведення фіксації збитків, отриманих внаслідок військової агресії рф

Закон України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 № 389-VIII
6
228

Знецінення активів, що перебувають на тимчасово окупованій території

Є підприємства, усі або окремі активи (необоротні та запаси) яких перебувають на тимчасово окупованих територіях або в з...
6
120