Порушення зору
Стандарт

Алгоритм дій щодо подолання проблем з непогашеними кредитами

20 листопада 2023 г. 14:44
5
231

 

Крок 1

Подати заяву про незаконне заволодіння (викрадення) майном(а) до Національної поліції.

Заяву важливо написати в двох однакових примірниках. Якщо вона надрукована, то можна зробити ксерокопію. Всі екземпляри повинен підписати заявник. Один примірник  залишається правоохоронним органам, а інший з проставленим вхідним номером та датою прийняття необхідно залишити собі. Після прийняття письмової заяви органи поліції зобов’язані видати заявнику спеціальний талон-повідомлення.

Якщо ви приймете рішення надсилати заяву поштою, необхідно відправляти рекомендований лист з повідомленням про вручення та з описом, в якому вказується, що саме відправляється, в скількох примірниках і на скількох сторінках.

Після подання заяви, ви маєте отримати:

  • Витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, який і буде підтвердженням того, що правоохоронні органи порушили кримінальне провадження після надходження Вашої Заяви про вчинення кримінального правопорушення;

  • додатково: Пам’ятку про процесуальні права та обов’язки потерпілого.

Якщо вам не нададуть Витяг, то ви маєте право оскаржити відмову у внесенні відомостей/бездіяльність слідчого в порядку ст. 303 КПК України.

Зверніть увагу, що вашу заяву зобов’язані зареєструвати протягом 24 годин!

В разі анонімного повідомлення про кримінальне правопорушення, правоохоронні органи мають перевірити інформацію. І за наявності ознак злочину почати досудове розслідування протягом 24 годин з моменту отримання такого повідомлення.

 

Крок 2

Здійснити засвідчення форс-мажорних обставин

Процедуру засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) значно спрощено в умовах воєнного стану.

Форма Заяви про засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), які унеможливили виконання обов’язків (зобов’язань) для суб’єктів господарювання/фізичних осіб за законодавчими та іншими нормативними актами України додається.

Враховуючи, що Верховний Суд у складі суддів об'єднаної палати Касаційного господарського суду зазначив, що сертифікат торгово-промислової палати, який підтверджує наявність форс-мажорних обставин, не може вважатися беззаперечним доказом про їх існування, а повинен критично оцінюватися судом з урахуванням встановлених обставин справи та у сукупності з іншими доказами, радимо отримати Висновок Торгово-промислової палати про засвідчення військової агресії рф як істотну зміну обставин при виконанні договору.

Зміна обставин для договору є істотною, якщо обставини змінилися настільки (у даному випадку окупація, як наслідок військової агресії рф) що, якби сторони договору могли це передбачити, вони уклали б договір на інших умовах або не укладали взагалі. 

При видачі висновку про істотну зміну обставин Торгово-промислова палата  проводить індивідуальну консультацію з кожним суб’єктом господарювання. Під час консультації в кожному конкретному випадку обговорюється і визначається перелік необхідних підтверджуючих документів.   

Переваги висновку ТПП:

  • Ви зможете використати висновок як ключовий доказ в суді для зміни або розірвання договору, якщо так і вдасться дійти згоди з контрагентом.

  • Ви зможете використати висновок як суттєвий аргумент у переговорах з Вашим контрагентом для того, щоб домовитись про зміну або розірвання договору в судовому порядку.

Для більш детального роз’яснення звертатися до юридичного департаменту Запорізької ТПП: +38 095 234 85 00,[email protected]

 

Крок 3

Подати заяву до банку

Найбільш вдалою стратегією для позичальників була і залишається комунікація з банком. Слід виходити на зв'язок із банком, пояснювати ситуацію, що склалася, надавати довідки/висновки, питати про максимально лояльні способи реструктуризації боргу, зміни умов договору тощо. У більшості випадків рішення можна знайти, навіть якщо позичальник знаходиться за кордоном. Наразі немає проблем і з дистанційним оформленням додаткової угоди, в якій буде закріплено нові умови обслуговування кредиту після реструктуризації або нові умови договору.

Звертаємо Вашу увагу, якщо Позичальник має декілька зобов’язань (за різними Кредитними договорами), які відповідають критеріям Закону, то Заява має бути подана окремо за кожним Кредитним договором.

Якщо бізнес вдалося перенести, можна підняти питання щодо відстрочки виконання зобов’язань, можливо з наданням бізнес-плану.

 

Крок 4

Подати заяву до суду….

Також за темою

З квітня зросли штрафи Держпраці

З 1 квітня через зростання мінімальної зарплати, встановленої Держбюджетом - 2024, збільшилися й штрафи за порушення тр...
0
19

В Україні спростили декларування експрес-відправлень та сплату мита

З 29 березня Державна митна служба надала громадянам можливість самостійного декларування експрес-відправлень. Про це по...
0
24

Внесено зміни до Порядку надання відпустки при народженні дитини щодо умов її надання іншим особам

Кабмін постановою від 29.03.2024 № 356 вніс зміни до Порядку надання відпустки при народженні дитини.
0
23