Порушення зору
Стандарт

Як вибрати оцінювача для проведення оцінки майна в Україні

25 грудня 2023 г. 17:36
3
89

Процедура оцінки майна врегульована наказом Фонду державного майна України. Він же надає оцінювачам відповідний сертифікат, що дозволяє проводити оцінку для цілей укладання угод з нерухомістю. Інформацію про наявність в оцінювача відповідних документів та термін їх дії можна перевірити в реєстрі на сайті Фонду держмайна

Оцінка майна, оцінка вартості нерухомості, цінних паперів або підприємства проводиться для різних цілей. Варто знайти оціночну компанію, фахівці якої не тільки будуть володіти значним досвідом і відповідною кваліфікацією, але і будуть мати можливість надавати незалежний експертний звіт щодо вартості оцінюваних активів. Подивитися документи, що регламентують діяльність оцінювача, і переконатися в його високому кваліфікаційному рівні. Мають бути наступні документи:

- установчі документи компанії або суб'єкта підприємницької діяльності;

- сертифікат суб'єкта оціночної діяльності та свідоцтва оцінювача;

- виписка свідоцтва ФДМУ із зазначенням переліку видів оціночної діяльності.

 

Критерії відбору оцінювачів:

  • Наявність сертифікату Суб'єкта оціночної діяльності.

  • Наявність діючого кваліфікаційного свідоцтва за необхідним

напрямом оцінки (1.1 – 1.7, 2.1, 2.2, ЕГОЗД)*

  • Кількість оцінювачів.

  • Досвід оцінювачів в проведені подібних робіт.

  • Членство в Самоврядних організаціях оцінювачів.

  • Наявність міжнародної сертифікації (RICS, TEGOVA щодо..).

 

У експерта-оцінювача має бути кваліфікаційне свідоцтво оцінювача з оцінки об’єктів у матеріальній формі. Кваліфікаційне свідоцтво оцінювача (далі - кваліфікаційне свідоцтво) є документом, який підтверджує достатній фаховий рівень підготовки оцінювача за програмою базової підготовки для самостійного проведення оцінки майна. Форми кваліфікаційних свідоцтв оцінювача встановлюються Фондом державного майна України. Право на отримання кваліфікаційного свідоцтва набувають фізичні особи, які мають закінчену вищу освіту, пройшли навчання за програмою базової підготовки та стажування протягом одного року у складі суб'єкта оціночної діяльності разом з оцінювачем, який має не менше ніж дворічний досвід практичної діяльності з оцінки майна, отримали його позитивну рекомендацію та успішно склали кваліфікаційний іспит. Завдяки наявності даного кваліфікаційного свідоцтва у експерта оцінювача у отримувача послуг буде змога звертатися із висновками такого спеціаліста до міжнародних інстанцій.

Кваліфікаційні свідоцтва підтверджують професійну підготовку оцінювача за такими напрямами оцінки майна відповідно до програм базової підготовки: оцінка об'єктів у матеріальній формі; оцінка цілісних майнових комплексів, паїв, цінних паперів, майнових прав та нематеріальних активів, у тому числі прав на об'єкти інтелектуальної власності.

Також за темою

Міжнародний Реєстр збитків оголосив про початок прийому заяв

2 квітня, в Гаазі (Нідерланди), в рамках міністерської конференції «Відновлення справедливості для України» ...
0
20

Нормативно-правові акти для проведення фіксації збитків, отриманих внаслідок військової агресії рф

Закон України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 № 389-VIII
3
89

Знецінення активів, що перебувають на тимчасово окупованій території

Є підприємства, усі або окремі активи (необоротні та запаси) яких перебувають на тимчасово окупованих територіях або в з...
3
50