Порушення зору
Стандарт

АЛГОРИТМ ДІЙ власника (управителя) майна щодо фіксації фактів пошкодження (знищення) майна внаслідок збройної агресії рф та оцінки збитків

2 січня 16:52
3
80

 

 УВАГА! Зазначені дії необхідно вчиняти лише за умови, що вони не наражатимуть на небезпеку, і стосовно того майна, яке знаходиться на контрольованій Україною території.

Рекомендуємо власнику або управителю майна у разі пошкодження та/або знищення майна провести наступні дії:

1.    Забезпечити безпечне відвідування об’єкта нерухомості 

Для цього звернутися до Державної служби України з надзвичайних ситуацій (далі – ДСНС) щодо перевірки безпечності відвідування об’єкта, зокрема наявності мін, снарядів, що не розірвались тощо. Отримати від працівників ДСНС АКТ про проведення огляду об’єкта нерухомості та підтвердження факту, наприклад, розмінування. Важливо, щоб в акті також було визначено, внаслідок чого настало руйнування майна: влучення ракети, артилерійського обстрілу тощо. А також ДОВІДКУ про обстріл території / про пожежу та причини її виникнення.

УВАГА! Без дозволу ДСНС доступ на територію зруйнованих об’єктів заборонений!!!

2.   Здійснити повідомлення інших уповноважених органів:

2.1. Викликати через службу 102 на місце події регіональних представників Національної поліції України для відкриття відповідного кримінального провадження; 

2.2. Звернутись безпосередньо до відділку Національної поліції України із заявою про вчинення злочину. Отримати Витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань (якщо щодо такої події вже не порушено кримінальне провадження).    

    

3. Здійснити самостійний огляд об’єкта нерухомого майна для визначення ступеня його пошкодження

3.1. Зібрати інформацію про дату й обставини нанесення шкоди майну.

Доказами факту пошкодження чи знищення вашої нерухомості та майна, що перебувало в ній, а також характер пошкодження чи знищення майна можуть бути:

  • акти про пожежу, руйнування майна, акт обстеження житла;

  • фотографії (відео) нерухомості до і після оскаржуваних подій;

  • детальна фото- та/або відео- фіксація окремих предметів інтер’єру чи того, що від них залишилось (ЗАВАНТАЖИТИ інструкція щодо фото та відео фіксації );

  • інформація зі ЗМІ;

  • детальні свідчення сусідів, родичів, друзів, де описати обставини пошкодження житла, характер пошкоджень, майно, яке знаходилось в нерухомості та зберегти їхні контактні дані для подальшої комунікації.

 

3.2. Створити комісію та залучити спеціалістів, що мають відповідну кваліфікацію:

  • інженер-проектувальник із кваліфікаційним рівнем «провідний» або «I категорія», який має кваліфікаційний сертифікат за спеціалізацією «інженерно-будівельне проектування у частині забезпечення механічного опору та стійкості»;

  • експерт будівельний із кваліфікаційним рівнем «провідний» або «I категорія», який має кваліфікаційний сертифікат за спеціалізацією «експертиза проектної документації у частині забезпечення механічного опору та стійкості»;

  • інженер-консультант (будівництво) із кваліфікаційним рівнем «провідний» або «I категорія».

Інформація про виконавців, які можуть залучатися до проведення обстеження об’єктів із відповідним класом наслідків (відповідальності), міститься в Реєстрі будівельної діяльності, що є компонентом Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва. При залученні таких фахівців доцільно оформлювати цивільно-правові договори.

За результатами обстеження пошкоджених об’єктів фахівці мають скласти ЗВІТ, який містить:

  • висновок про технічний стан, рекомендації щодо подальшої експлуатації (у тому числі щодо можливості виконання робіт із відновлення) або демонтажу (ліквідації);

  • в разі потреби – відомості про пошкоджені (зруйновані) несучі та огороджувальні конструкції, інженерні системи (із зазначенням ступеня та обсягів пошкоджень), принципові рішення (рекомендації) щодо їх відновлення (підсилення).

Примірний склад звіту визначений Методикою обстеження будівель та споруд, пошкоджених внаслідок надзвичайних ситуацій, бойових дій та терористичних актів, затвердженою наказом Міністерства розвитку громад та територій від 28.04.2022 р. №65. Зазначений звіт є підставою для прийняття власником об’єкта рішення про виконання робіт із відновлення пошкоджених об’єктів або їх демонтаж (ліквідацію).

4. Провести інвентаризацію майна

Одночасно з роботою вищевказаних фахівців потрібно провести інвентаризацію майна та інвентаризацію документів, що підтверджують права власника на майно. Інвентаризація проводиться в порядку, визначеному Положенням про інвентаризацію активів та зобов’язань, затвердженим наказом Мінфіну від 02.09.2014 р. № 879.

За загальним порядком керівник підприємства призначає інвентаризаційну комісію, яка проводить фактичний огляд активів. За результатами перевірки складається протокол із зазначенням причини знищення активів. До протоколу можна додати фотографії знищеного майна, показання свідків про причини знищення майна тощо. За необхідності слід відновити документи на майно, що були втрачені (відповідні договори купівлі-продажу, картки обліку основних засобів тощо).

5. Підготувати документи, які підтверджують право власності на зруйноване / пошкоджене майно 

Для збору доказової бази слід провести ревізію наявних документів, які підтверджують володіння або користування товарами, устаткуванням, обладнанням та нерухомим/рухомим майном, яке було втрачено/пошкоджено внаслідок війни (ЗАВАНТАЖИТИ перелік документів )

!!! Якщо такі документи втрачені, варто розпочати процес їх відновлення. 

6. Фіксація руйнування /знищення  майна шляхом звернення до державних органів

6.1 Звернутись до виконавчих органів місцевого самоврядування або військової адміністрації населеного пункту з метою проведення комісійного обстеження об’єктів (ЗАВАНТАЖИТИ зразок заяви).

Отримати Акт комісійного обстеження об’єкта, пошкодженого внаслідок військових дій, спричинених збройною агресією російської федерації. 

Примірна форма Акта комісійного обстеження об’єкта  

        

7.  Оцінити розмір завданих збитків

Оцінити розмір завданих збитків, забезпечити складання відповідного звіту. 

Постановою КМУ № 326  від 20.03.2022 р. затверджено Порядок визначення шкоди та збитків, завданих внаслідок збройної агресії рф. 

Відповідно до цієї  Постанови  основними показниками, за якими оцінюються шкода та збитки є:

- вартість втраченого, знищеного чи пошкодженого майна;

- вартість втрачених фінансових активів;

- упущена вигода;

- втрати від неоплачених товарів, робіт і послуг, наданих та спожитих на тимчасово окупованих територіях.

Спільним Наказом Міністерства економіки України та Фонду держмайна України від 18.10.2022 №3904/1223 затверджено Методику визначення шкоди та обсягу збитків, завданих підприємствам, установам та організаціям усіх форм власності внаслідок знищення та пошкодження їх майна у зв’язку із збройною агресією Російської Федерації, а також упущеної вигоди від неможливості чи перешкод у провадженні господарської діяльності.

Наказом Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України від 04.04.2022 р. №167 затверджено Методику визначення розміру шкоди, завданої землі, ґрунтам внаслідок надзвичайних ситуацій та/або збройної агресії та бойових дій під час дії воєнного стану.

Спільним наказом Міненерго та Фонду державного майна від 22.02.2023 N57/342 затверджено Методику визначення шкоди та збитків, завданих об'єктам енергетичної інфраструктури України внаслідок збройної агресії Російської Федерації.

 

8.  Подати заяву на компенсацію 

Подати заяву можна в український суд, в Європейський суд з прав людини.

Також за темою

Міжнародний Реєстр збитків оголосив про початок прийому заяв

2 квітня, в Гаазі (Нідерланди), в рамках міністерської конференції «Відновлення справедливості для України» ...
0
20

Нормативно-правові акти для проведення фіксації збитків, отриманих внаслідок військової агресії рф

Закон України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 № 389-VIII
3
89

Знецінення активів, що перебувають на тимчасово окупованій території

Є підприємства, усі або окремі активи (необоротні та запаси) яких перебувають на тимчасово окупованих територіях або в з...
3
50