Порушення зору
Стандарт

Методика оцінки збитків

4 січня 21:03
2
37

Спільним наказом Мінекономіки  України та Фонду держмайна України затверджено від 18.10.2022 № 3904/1223 Методику визначення шкоди та обсягу збитків, завданих підприємствам, установам та організаціям усіх форм власності внаслідок знищення та пошкодження їх майна у зв’язку із збройною агресією Російської Федерації, а також упущеної вигоди від неможливості чи перешкод у провадженні господарської діяльності.

Методика є обов’язковою для використання під час оцінки збитків, завданих постраждалим внаслідок збройної агресії, проведення судової експертизи (експертного дослідження), пов’язаної з оцінкою збитків, завданих постраждалим внаслідок збройної агресії, та її положення переважають над іншими положеннями нормативно-правових актів, методик, рекомендацій тощо, які регулюють питання визначення розміру збитків, завданих підприємствам, установам, організаціям, іншим суб’єктам господарювання всіх форм власності. 

Цілі оцінки збитків від збройної агресії рф:

  • визначення збитків, завданих внаслідок збройної агресії, у межах кримінальних проваджень відповідно до законодавства України;

  • оцінка збитків завданих внаслідок збройної агресії з метою подання постраждалими заяв на відшкодування матеріальної шкоди;

  • експертна оцінка та визначення розміру завданої шкоди внаслідок війни з метою подання позовів (зокрема колективних) постраждалими до міжнародних інстанцій, а також подання позову Державою Україна до міжнародних судових інстанцій. 

  • інші потреби, визначені законодавством.

Експертна оцінка збитків проводиться з метою:

  • визначення розміру реальних збитків;

  • визначення упущеної вигоди;

  • визначення матеріальних витрат, необхідних для відновлення майна та майнових прав, що зазнали руйнівного впливу внаслідок воєнних дій.

Дата оцінки

       Дата оцінки є датою, на яку проводиться оцінка збитків з метою подальшого їхнього відшкодування. Дата оцінки встановлюється з урахуванням положень частини третьої статті 125 Господарського кодексу України, і є будь-якою датою, що передує або збігіється з датою подання позову до суду (датою звернення до відповідного органу про отримання компенсації), але не раніше 24 лютого 2022 року.

Звіт про оцінку збитків (Expert Witness) є дійсним до дати відшкодування збитків (включно).

Етапи оцінки збитків

  1. Підготовчий етап:

  • ознайомлення з об’єктом оцінки шляхом опрацювання вихідних даних;

  • аналіз повноти вихідних даних;

  • аналіз інформаційних джерел;

  • аналіз рівня надійності ринкових даних;

  • укладання договору про проведення оцінки збитків від війни.

  1. Здійснення оціночних процедур.

  2. Складання звіту про фіксацію та оцінку збитків.

Під час проведення оцінки збитків (визначення розміру збитків у вартісному виразі) релевантними видами вартості можуть бути: ринкова вартість, вартість заміщення, вартість відтворення, валова вартість девелопменту.

Методикою врегульоване питання оцінки втраченого майна, а саме: згідно роз’яснень Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України - втрачене майно – це майно, право власності на яке може бути підтверджене законним власником, але його місцезнаходження та (або) незаконного володільця на дату оцінки встановити неможливо у зв’язку із крадіжкою, тимчасовою окупацією території України, недбалим ставленням інших дій, або бездіяльністю третіх осіб, які не є законними власниками такого майна внаслідок обставин, пов’язаною із збройною агресією рф.

Також за темою

Міжнародний Реєстр збитків оголосив про початок прийому заяв

2 квітня, в Гаазі (Нідерланди), в рамках міністерської конференції «Відновлення справедливості для України» ...
0
20

Нормативно-правові акти для проведення фіксації збитків, отриманих внаслідок військової агресії рф

Закон України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 № 389-VIII
3
89

Знецінення активів, що перебувають на тимчасово окупованій території

Є підприємства, усі або окремі активи (необоротні та запаси) яких перебувають на тимчасово окупованих територіях або в з...
3
50