Порушення зору
Стандарт

Нові правила оформлення первинних бухгалтерських документів

24 травня 2023 г. 11:02
7
111

З 9 березня 2023 р. діють нові правила оформлення первинних бухгалтерських документів.

Наказом Мінфіну від 28.12.2022 № 467 внесено зміни до Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку (далі - Положення № 88). Наказ Мінфіну був опублікований в «Офіційному віснику України» і набрав чинності 9 березня 2023 року.


Первинними документами вважатимуть просто документи, створені у паперовій або в електронній формі, які містять відомості про господарські операції. Перелік додаткових реквізитів первинних документів поповнила печатка. 


Первинні документи, створені автоматично в електронній формі програмним забезпеченням інформаційно-комунікаційної системи, застосовують у бухобліку за умови наявності накладеного електронного підпису чи печатки. У разі складання та зберігання первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку (далі - РБО) з використанням електронних засобів оброблення інформації підприємство зобов'язане за свій рахунок виготовити їх копії на паперових носіях на вимогу інших учасників господарських операцій, а також правоохоронних органів та відповідних органів у межах їх повноважень, передбачених законами.  


Копії первинних документів та РБО можуть бути вилучені у підприємства лише за рішенням відповідних органів, прийнятим у межах їх повноважень, передбачених законами. Обов'язковим є складання реєстру документів, що вилучаються. Ну а вилучення оригіналів таких документів та регістрів забороняється, крім випадків, передбачених кримінальним процесуальним законодавством. 
Первинні документи слід буде складати саме українською мовою. З Положення № 88 викреслено норму, за якою у відповідних випадках поряд з українською мовою могла застосовуватися інша мова у порядку, визначеному Законом про мови. Відповідно документи, що є підставою для записів у бухобліку і складені іноземною мовою, повинні мати впорядкований автентичний переклад саме українською мовою. 


Виправлення помилок у первинних документах і РБО, що складені у паперовій формі, з використанням способу «червоного сторно» буде здійснюватися шляхом внесення неправильного запису (кореспонденції рахунків чи суми) червоним чорнилом, пастою кулькових ручок тощо, що означає від'ємні числа, які в підсумку вираховуються. Одночасно під записом червоним кольором чорнилом, пастою кулькових ручок тощо темного кольору здійснюється другий запис із зазначенням правильної кореспонденції рахунків чи суми. 
 

Також за темою

У Кабміні повідомили, хто має забезпечити населення протигазами у випадку ядерного удару по Україні

Постанова Кабміну, якою уряд вніс зміни до документа 2002 року, зобов’язує місцеві адміністрації, підприємства та ...
0
33

З 1 червня змінюються ціни на спожиту електроенергію

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг прийняла постанову від 2...
0
71

Внесено зміни до порядків зупинення ПН/РК і розгляду скарг на рішення ДПС

Кабміном на засіданні 13 червня постановою № 703 внесено зміни до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розр...
2
41