Порушення зору
Стандарт

Комп’ютерна Академія IT Step - Мелітополь

22 травня 2023 г. 12:08
6
168

Розвиток ІТ-сфери в Україні являється запорукою успішного майбутнього нашої держави, адже сучасні технології стрімко розвиваються, і саме цей напрямок діяльності є перспективним та затребуваним у світі. Тому сьогодні Комп’ютерна Академія IT Step має близько ста філіалів по Україні й за кордоном, успішно навчаючи майбутніх програмістів. На жаль, російсько-українська війна та повномасштабне вторгнення ворога торкнулися і декотрих з філіалів Академії. Як розвивалася, як працювала та як працює зараз Комп’ютерна Академія IT Step з Мелітополя – розповідає нам партнерка Академії Любов Трибун.

«Комп’ютерна Академія IT Step з’явилася у Мелітополі ще у вересні 2020 року, і вона дуже активно розпочала свою діяльність: співпрацювала з громадськими організаціями, місцевою владою, підприємцями, засобами масової інформації. Неодноразово брали участь та навіть організовували загальноміські заходи. Ми – соціально-відповідальний бізнес, що виступає за збереження навколишнього середовища та за екологію. З самого початку був виграний проєкт на екологічну тематику, завдяки чому біля Академії була встановлена велопарковка. Однією зі складових роботи Комп’ютерної Академії IT Step у Мелітополі була соціальна складова, що полягала у можливості надавати допомогу для соціально-незахищених верств населення, які її потребували» - ділиться вона своїми досягненнями.

За відносно короткий проміжок часу Комп’ютерна Академія IT Step у Мелітополі дійсно набула авторитету серед громади. Про це свідчать численні відзнаки, отримані підприємством. Зокрема, у 2021 році Академія отримала відзнаку міського голови «Підприємство року» за якісну організацію дистанційного навчання в умовах пандемії. Під час участі у Різдвяному аукціоні, де збирали кошти на лікування для важкохворих людей, Любов Трибун придбала скульптуру символу міста: мелітопольської черешні, яку планувалося встановити перед приміщенням академії. Підприємством успішно реалізовано ряд Міжнародних проєктів: «Самодопомога для жінок», «Розвиток шкільного соціального підприємництва», «Кібербезпека в Інтернет-просторі».

До війни у Мелітополі постійно проводилися заходи, спрямовані на популяризацію науки і ІТ-технологій серед дітей та дорослих, підтримувалися бізнес-об’єднання (такі як Клуб ділових жінок Мелітополя), проводилися бізнес-сніданки та навчання для підприємців по напрямку Інтернет-маркетингу. На базі Академії було засновано лабораторію по створенню соціально-відповідального бізнесу та соціального підприємництва у Запорізькій області з центром саме у Мелітополі. Спільно з місцевим управлінням освіти впроваджувалися заходи з профорієнтації підростаючого покоління.

Загалом Комп’ютерна Академія IT Step активно працювала та розвивалася. До початку вторгнення налічувалося вже близько 600 студентів віком від 7 років і старше, які навчалися за напрямками «Розробка програмного забезпечення», «Комп’ютерні мережі та кібербезпека» «Комп’ютерна графіка і дизайн», та «Інтернет-маркетинг», впроваджувалися навчальні програми по комплексній освіті для дітей, функціонували зимові та літні дитячі табори. Та все змінилося, коли у місто увійшли російські військові.

«Ще за кілька днів до вторгнення ми були на позитиві, сміялися і жартували, намагаючись не думати про негатив. Переломні та страшні події у нашому житті розпочалися 24 лютого 2022 року, коли у місто прилетіло одразу чотири ракети. А вже ввечері на південному в’їзді у Мелітополь стояли російські танки... На наступний день з міста вже було неможливо ні виїхати, ні вивезти техніку. Перші дні ми фактично знаходилися в Академії, охороняючи дороговартісне майно. Але коли побачили на вулиці танки, озброєних військових та снайперів на даху то зрозуміли, що не зможемо протистояти озброєним людям. Було прийнято важке рішення про те, щоб зачинити Академію та знайти більш безпечне місце і призупинити навчання» - згадує перші дні окупації Любов Трибун.

Правду кажуть, що людина найкраще проявляє себе в екстремальній ситуації. У той важкий час Любов Трибун показала себе справжнім лідером, зумівши об’єднати навколо себе людей. За власною ініціативою вона приймає рішення про виплату усім працівникам Академії заробітної плати, постійно проводить щоденну перекличку та навіть організовує психологічний тренінг для викладачів та студентів на тему, як боротися зі стресом, під час якого спеціаліст пояснює реакцію організму на ненормальну ситуацію та розказує, як діяти.

«Окупація - це як полон, як неволя, коли тебе обмежують у твоїй свободі. Найважчим був період «вакууму» -  час повної відсутності  зв’язку, Інтернету, світла. Ти не розумієш, що відбувається. У тебе немає інформації, де хто знаходиться. Ти не можеш ні з ким зв’язатися. Не розумієш, що робити. Комендантські години довжиною у кілька днів. Розпочалась хвиля мародерства, було дуже страшно і незрозуміло. Наші люди виходили протестувати проти російських військових…» - розповідає пані Любов.

Можливість виїхати у мелітопольців з’явилася тільки в кінці березня 2022 року, але більшість людей ще до середин квітня не знали, що їм робити далі. Потім потрохи охочі почали виходити з окупації та евакуйовуватися. Серед них були й викладачі Академії, і її студенти. Завдячуючи цьому Комп’ютерна Академія IT Step змогла відновити навчання в онлайн-форматі, залучивши студентів не лише з Мелітополя, а й таких окупованих населених пунктів, як Сєвєродонецьк, Маріуполь, Бердянськ, та інших. Під час окупації багато хто зрозумів, що орки можуть відібрати все, всі матеріальні блага: квартиру, побутову техніку, гроші, авто. Але вони ніколи не можуть забрати твої знання. Тому студенти Академії відшукували можливість продовжити навчання на будь-яких гаджетах, які вдавалося знайти чи зберегти.

Станом на зараз викладачі мелітопольської філії працюють он-лайн, перебуваючи в різних українських містах та за кордоном. Дехто працює, залишившись на тимчасово-окупованих територіях. На жаль, звірства рашистів не оминули і філію Комп’ютерної Академії IT Step у Мелітополі: все майно розграбовано та вивезено у невідомому напрямку. Одного з викладачів - Андрія Голубєва - було викрадено, і його подальша доля та місцеперебування залишаються невідомими й досі. Як згадує Любов Трибун, то були дійсно страшні часи, коли вчителів, директорів шкіл, підприємців та лідерів громадської думки просто забирали з їх родин під прицілами автоматів і кудись вивозили. Куди – ніхто не пояснював, а більшість з викрадених додому так і повернулись.

Враховуючи те, що студенти та викладачі Комп’ютерної Академії IT Step, ще перебуваючи в окупації, створили свою кібер-армію та створювали загарбникам певні незручності, з’явилася інформація, що невдовзі можуть прийти й за нами. Тому було прийнято рішення про негайну евакуацію, і на щастя, переважній більшості працівникам Академії вдалося виїхати з Мелітополя. Але започаткована нами справа і досі живе, допомагаючи Україні здобувати перемогу на ІТ-фронті.

Попри перенесені жахіття окупації, більшість команди Комп’ютерної Академії IT Step лишилася і відновила навчання студентів, які продовжують здобувати ІТ-освіту з улюбленими одногрупниками та викладачами. Так, Академія продовжує свою роботу в онлайн-форматі. Але виявилося, що у місті Бердичеві наразі перебуває велика кількість переселенців (у тому числі - з Мелітополя, Сєвєродонецька, Бердянська і Маріуполя) які мають можливість та бажання навчатися офлайн. За ініціативи Любові Трибун почалося залучення відповідного фінансового ресурсу для створення ще однієї філії Академії. Організовано команду по залученню грантових коштів, і вже є певні успіхи у цьому напрямку. Тому вже у цьому році у рамках релокації Комп’ютерна Академія IT Step Мелітополь відкриється в Бердичеві, Дрогобичі та в Калуші.

«Попри усі жахіття війни життя триває. Найголовніше, що нам вдалося зберегти – це людські життя. А всі ті ресурси, які ми втратили, будемо відновлювати з новими силами. І наше завдання після деокупації українських міст - відновити свої потужності та відбудувати Україну. Наш найцінніший ресурс, наше найбільше багатство - це люди. Комп’ютерна Академія IT Step продовжує працювати. Ми сплачуємо податки, підтримуємо ЗСУ та підтримуємо Україну. У рамках релокації ми переносимо до Бердичева і кілька підприємств з окупованого Сходу: соціальне підприємство 3d print-дизайн та рекламна агенція «Лама». Завдяки цьому наші студенти зможуть проходити практику здобувати професійні навички, а згодом, можливо, і працевлаштовуватися. Загалом плануємо реалізувати на території Бердичівської громади усі проєкти та ініціативи, що були започатковані нами у Мелітополі. Я дуже вдячна Бердичівській міській раді та Бердичівській районній військовій адміністрації, а також міській владі Дрогобича та Калуша за те, що йдуть нам назустріч та дають можливість працювати й розвиватися. Щира вдячність Мелітопольській міській владі за розуміння та підтримку, за те, що переймається долею мелітопольських підприємців, постійно підтримує з нами зв'язок та намагається допомогти.
 

Після деокупації ми обов’язково повернемося до рідного українського Мелітополя, реалізуємо всі проєкти, які починали, розробимо нові стратегії для масштабування та розвитку, спільними зусиллями відновимо та відбудуємо наше місто. Ми маємо багато планів, які пов’язані саме з Мелітополем!» - зазначила Любов Трибун.

Також за темою

Працюємо заради ПЕРЕМОГИ!

Олександр - директор підприємства з ремонту автомобілів, поділився досвідом участі у грантових конкурсах за програмою &...
8
138

Навіть під час війни, творчість може наповнюватися новими змістами

Хаос, неприйняття, відчай, нерозуміння… І раптом, один дзвоник змінює все
24
653

Громадська організація «МЕЛІТА»

Наша місія сьогодні - допомогти країні вистояти у війні та здобути разом ПЕРЕМОГУ!
8
397