Порушення зору
Стандарт

Реєстр руйнувань в Україні. Чому це важливо?

3 серпня 2023 г. 15:01
5
81

В березні 2023 року уряд України презентував звіт збитківта потреб для відновлення країни, розроблений спільно зі Світовим банком, Європейською комісією та ООН. Звіт охопив період з 24 лютого 2022 р. до 24 лютого 2023 р. Потреби України на відновлення оцінили в 411 млрд доларів. Сума збитків не є остаточною, адже точно не відомо, що відбувається на окупованих територіях. Крім того, з кожним днем війни руйнування України збільшуються, відповідно, росте й завдана шкода. 

Представники понад 40 країн 17 травня на Саміті глав держав і урядів Ради Європи у Рейк’явіку підписали декларацію про створення Реєстру збитків, завданих агресією росії проти України. На меті - створення комплексного механізму компенсації, який забезпечить виплату Росією повного відшкодування Україні відповідно до міжнародного права. Буде створено міжнародний інструмент покарання за злочин агресії, буде встановлено правовий механізм компенсації завданих росією збитків.  

Для того, щоб механізм запрацював і був ефективним, необхідно підготувати певну правову базу, створити Компенсаційну комісію та Компенсаційний фонд. В Гаазі планується створити спеціальний реєстр руйнувань, які заподіяла росія під час війни проти України, і за які вона має відповісти та компенсувати всі збитки. Це не буде швидко, цей процес потребує певного часу. А поки що Україна збирає свою доказову базу руйнувань, які завдала російська армія, за допомогою електронного ресурсу - програми “єВідновлення”, де українці фіксують руйнування свого нерухомого майна.


Слідкувати за новинами можна на сайті Міністерства юстиції України

Також за темою

НАЦІОНАЛЬНА СТРАТЕГІЯ ДОХОДІВ ДО 2030 РОКУ

14 грудня 2023 року Рада ЄС ухвалила історичне рішення про початок переговорного процесу щодо вступу України до Європейс...
5
101

«Зелена» металургія - стратегічна галузь економіки відновлення

26 грудня відбулося обговорення пропозицій від учасників секторальної робочої групи з “зеленої” металургії, ...
5
132

Економічний регіональний форум

У вересні поточного року за підтримки Кабінету Міністрів України, Міністерства економіки України та програми USAID &laqu...
5
151