Порушення зору
Стандарт

НАЦІОНАЛЬНА СТРАТЕГІЯ ДОХОДІВ ДО 2030 РОКУ

4 січня 20:58
2
41

14 грудня 2023 року Рада ЄС ухвалила історичне рішення про початок переговорного процесу щодо вступу України до Європейського Союзу. Відповідно, Національна стратегія враховує кроки, які Україна має пройти  на шляху до європейської інтеграції та передбачає адаптацію податкового та митного законодавства до стандартів Європейського Союзу.

Що містить та чому необхідна Національна стратегія?

Національна стратегія доходів – це рамковий документ, який виконує роль дороговказу для втілення реформ у сферах податкової та митниці до 2030 року.  В Національній стратегії викладено загальний напрям реформ. При цьому вона є гнучким документом, який допускає коригування послідовності заходів і наповнення, зважаючи на обставини, в тому числі –  за результатами додаткових досліджень та обговорень практичних аспектів відповідних реформ з зацікавленими сторонами.

Національна  стратегія відзеркалює наміри України щодо інтеграції у світову економіку у якості надійної податкової юрисдикції, інтеграцію українських підприємств у міжнародні ланцюги постачання товарів.

Що важливо?

Національна стратегія містить три ключові повідомлення для платників податків, партнерів з розвитку, інвесторів та інших зацікавлених осіб:

1.   Україна має розраховувати на власні надходження і це можливо забезпечити лише за рахунок реформ, які є необхідними і невідворотними. 

2.   У зв’язку з тим, що Стратегія розрахована на 6 років, реформи будуть впроваджуватися поступово, згідно з викладеними у цій стратегії кроками. Успішне виконання попередніх кроків впливає на можливість запровадження наступних.

3.   Стратегія підлягає регулярним оновленням та уточненням: зміст заходів реформ та підходи до їх впровадження, викладені в стратегії, можуть зазнавати змін. Разом з тим загальний їх напрям має бути збережено.

Важливо, що багато напрямів реформування податкової та митної сфери, які були свого часу визначені під час роботи над Планом відновлення, представленим влітку 2022 року, щодо яких одержані схвальні відгуки від міжнародних партнерів з розвитку та громадськості, також знайшли відображення у Національна стратегії, і тепер – на рівні документу, який затверджено Урядом. 

Більш детально щодо схваленої Стратегії можна ознайомитися із роз'ясненнями Міністерства фінансів України.

Повний текст Стратегії за посиланням

Також за темою

«Зелена» металургія - стратегічна галузь економіки відновлення

26 грудня відбулося обговорення пропозицій від учасників секторальної робочої групи з “зеленої” металургії, ...
2
51

Економічний регіональний форум

У вересні поточного року за підтримки Кабінету Міністрів України, Міністерства економіки України та програми USAID &laqu...
2
81

Затверджено порядок розроблення Державної стратегії регіонального розвитку до 2027 року

Державна стратегія регіонального розвитку особливо важлива в умовах, коли збройна агресія та тимчасова окупація частини ...
3
61