Порушення зору
Стандарт

Громадська спілка «Соціальне підприємство «Центр освіти дорослих «Перший»

3 серпня 2023 г. 15:07
2
65

 

Громадська спілка «Соціальне підприємство «Центр освіти дорослих «Перший» (далі «Центр») заснована в 2018 році в місті Мелітополі, станом на лютий 2022 року була провідним провайдером освітніх послуг в сфері неформальної освіти для дорослих в Мелітополі і мала амбітні плани щодо розвитку освіти дорослих не лише в Мелітополі, а й в усьому Азовському регіоні. 

З часів пандемії Центр почав надавати освітні послуги в онлайн форматі, таким чином розширивши свою цільову аудиторію на всю територію України ще до лютого 2022 року. Таким чином організація вже була підготовлена до діяльності  в умовах віддаленої роботи, напрацьовані певні алгоритми та процеси налагодження внутрішньої та зовнішньої комунікації, і після окупації міста Мелітополя російськими військовими Центр доволі швидко продовжив роботу в онлайн режимі. З весни 2022 організація була релокована до м. Запоріжжя.

Місія організації була сформульована в 2020 році так: «Впровадження актуальних освітніх програм для дорослих жителів Мелітополя задля покращення якості їх життя», згодом у відповідності до розширення географії цільової аудиторії розширилося і формулювання місії до всього Азовського регіону. Але при наступному перегляді нашого стратегічного плану розвитку, скоріш за все, це формулювання буде знову розширене.

Серед пріоритетних напрямків діяльності окрім саме надання освітніх послуг для дорослих є також і популяризація навчання впродовж життя на місцевому, регіональному та національному рівнях.

І як не дивно, саме під час війни цей напрямок було доволі вдало посилено.

Так, ще в 2020-2021 році саме команда Центру стала ініціаторами розробки та прийняття Комплексної міської програми розвитку освіти дорослих в Мелітополі, яка була затверджена до 2025 року на засіданні сесії Мелітопольської міської ради в 2021 році (і стала однією з перших подібних програм, прийнятих в містах України). 

Команда Центру останні роки активно залучалась до роботи в напрямку розробки та підтримки прийняття Закону України «Про освіту дорослих». І саме голова правління організації Тетяна Однорог стала однією з трьох лідерів центрів освіти дорослих, які модерували обговорення правок до законопроєкту «Про освіту дорослих» на Форумі із питань законодавчого забезпечення навчання та освіти дорослих в Україні, організованому Українською асоціацією освіти дорослих спільно з Міністерством освіти і науки України та DVV International Ukraine у квітні 2023 року в Києві.

Наразі в Центрі розроблено та впроваджується понад 60 короткострокових освітніх програм та курсів за різними напрямками. Серед напрямків освітньої діяльності Центру є і курси з підвищення кваліфікації та перекваліфікації, програми з розвитку професійних навичок та особистісного зростання, громадянської освіти, психологічної допомоги та здорового способу життя. Також вагомою складовою роботи команди Центру є постійний моніторинг освітніх потреб дорослого населення регіону та розробка актуальних освітніх програм на запит фізичних та юридичних осіб. Щорічно освітні послуги Центру отримують тисячі осіб. 

Найпотужнішим та довготривалим системним вектором в роботі Центру є впровадження багаторічного проєкту «Центр освіти дорослих – інструмент сталого розвитку громади» за фінансування Представництва німецької неурядової організації «Німецьке об'єднання народних університетів» (DVV International) в Україні, метою якого є здійснення заходів, спрямованих на розвиток освіти дорослих та поліпшення професійних навичок як інструменту для посилення участі населення у культурному, соціальному, економічному та екологічному розвитку, зменшення бідності.

Незважаючи на ускладнення роботи Центру в 2022 році через початок повномасштабного вторгнення рф, діяльність з впровадження освітніх програм Центру була доволі результативною. Вже навесні вдалося відновити роботу Центру в онлайн режимі. А згодом вдалося реалізувати проєкти, які надали можливість забезпечити роботу Центру в нових умовах в місті Запоріжжя, а саме: придбати меблі та обладнання для діяльності Центру в умовах релокації. На сьогодні у співпраці з Відкритим простором допомоги «Саме тут» вдалося реалізувати курси з комп’ютерної грамотності, надання домедичної допомоги, створення презентацій, тренінги з громадянської активності, триває реалізація курсів в онлайн форматі, в планах є реалізація курсів з розвитку професійних навичок ВПО для підвищення їх конкурентоспроможності на місцевому ринку праці.

 

Ми часто мріємо командою про те, якими будуть наші перші дії після повернення до Мелітополя. І ми маємо вже декілька ідей щодо заснування окремих додаткових напрямків розвитку нашого соціального підприємства, які будуть поєднувати навчання з виробництвом. Але залишимо наші плани поки в статусі задумів, бо ми сповідуємо принципи дизайн-мислення і впевнені, що впроваджувати почнемо саме те, що буде на часі саме в тій ситуації!

Також за темою

Працюємо заради ПЕРЕМОГИ!

Олександр - директор підприємства з ремонту автомобілів, поділився досвідом участі у грантових конкурсах за програмою &...
7
68

Навіть під час війни, творчість може наповнюватися новими змістами

Хаос, неприйняття, відчай, нерозуміння… І раптом, один дзвоник змінює все
23
535

Громадська організація «МЕЛІТА»

Наша місія сьогодні - допомогти країні вистояти у війні та здобути разом ПЕРЕМОГУ!
6
239