Порушення зору
Стандарт

Скасування пільг, отримання кредитів та звільненні від мобілізації: що зміниться для українців з 1 серпня

6 серпня 2023 г. 10:55
4
117

Скасування пільг для ФОП

З 1 серпня планується скасування єдиного податку для ФОП у розмірі 2%. Законопроект був прийнятий на вимогу Міжнародного валютного фонду.

Підприємці більше не зможуть платити ЄП, запроваджений для стимулювання торгівлі під час війни, але зможуть обрати іншу систему оподаткування або автоматично залишитися на "довоєнній" ставці 5%.

Податкові перевірки

З початком серпня частково скасовується мораторій на проведення планових податкових перевірок.

Податкові органи зможуть перевіряти компанії, що працюють у наступних секторах:

- виробництво/продаж алкоголю та тютюну;

- організація та проведення азартних ігор;

- фінансові та платіжні послуги.

Позапланові податкові перевірки дозволені лише за певних обставин, наприклад, за наявності інформації про правопорушення.

Штрафи за невикористання РРО

Запропонований закон, що скасовує податкові пільги та планові перевірки, також відновлює штрафи для підприємців, які не використовують реєстратори розрахункових операцій (РРО).

Відтепер з 1 жовтня 2023 року: за перше порушення необхідно сплатити 25% від вартості операцій, здійснених без касового апарату; у разі другого порушення - 50%.

Індексація пенсій

У липні Україна проіндексувала пенсійні виплати пенсіонерам, які перебувають у відпустці на 19,7%. Однак пенсіонери отримають це підвищення лише в серпні.

Також «надбавку за віком» отримають лише ті пенсіонери, яким виповнилося 70, 75 та 80 років. Виплати збільшаться на 300, 456 та 570 грн відповідно.

Звільнення від мобілізації

У травні перелік захворювань, за якими не можна призиватися на строкову службу, буде розширений, включаючи СНІД, гепатит, туберкульоз та інші серйозні захворювання.

З мобілізації будуть звільнені ті, хто нещодавно переніс операцію, мають значні деформації кісток, відбувають покарання або уже відбули його.

Військовозобов'язані й надалі отримуватимуть три типи повісток: для уточнення даних, повістку ВЛК для медогляду, та мобілізаційний наказ для тих, хто визнаний придатним для військової служби.

Строковикам підвищать утримання

З 1 серпня військовослужбовці строкової служби отримають додаткову щомісячну компенсацію і матимуть можливість добровільно перейти до категорії мобілізованих.

Закон передбачає, що вони можуть стати мобілізованими бійцями, якщо прослужили не менше шести місяців під час війни, якщо термін їхньої служби закінчився під час воєнного стану, або якщо термін їхньої служби був продовжений понад встановлений термін.

Нові правила отримання допомоги для переселенців

З початком серпня уряд зупинив надання соціальної допомоги деяким категоріям внутрішньо переміщених осіб.

Допомога припиняється для тих, хто перебуває за кордоном понад 30 днів, повернувся до місця проживання, відбуває покарання у в'язницях та тих, хто придбав нерухомість, іноземну валюту або має депозит на суму в 100 тис. грн.

Розмір соціальної допомоги для інших ВПО не змінився: діти та особи з інвалідністю отримують 3 000 гривень, інші - 2 000 гривень.

Програма єОселя розширюється

З 1 серпня категорії українців, які мають право на пільгові кредити на придбання житла за програмою "єОселя", будуть розширені.

Раніше подати заявку на участь у програмі могли лише військовослужбовці, медичні працівники, викладачі та науковці.

Придбати квартиру з кредитною ставкою 7 %  відтепер можуть й інші категорії громадян:

- ветерани війни та члени їхніх сімей, учасники бойових дій, сім'ї загиблих ветеранів та військових;

- особи з інвалідністю, внутрішньо переміщені особи;

- інші громадяни України, які не мають власного житла або житло яких не перевищує 52,5 кв. м на одну сім'ю.

Завершення вступної кампанії 2023

Влітку абітурієнти мали подати документи до вищих навчальних закладів. До 5 серпня університети мали сформувати та оприлюднити рейтинговий список вступників на бакалаврат та форму рекомендацій до зарахування.

До 18:00 8 серпня зараховані мають виконати всі вимоги до зарахування. Зауважимо, що до 10 серпня можна було зарахувати студентів на місця державного замовлення, а до 30 серпня - на контрактну форму навчання.

Зміни для автомобілістів

З 1 серпня українським військовослужбовцям дозволили керувати автомобілями з правим кермом. Ця норма діє під час воєнного стану та протягом 90 днів після його завершення.

З 3 серпня Сумська, Рівненська, Житомирська та Кіровоградська області приєднаються до проекту з прозорим складанням іспитів, з встановленням камер в аудиторіях та покращенням видимості під час практичних іспитів у транспортних засобах.

Також зростуть й ціни на пальне: ціна бензину збільшиться на 5 грн/л, а дизельного пального - на 1-2 гривні за літр.

Комунальні послуги незмінні

Ціни на газ та воду залишилися без змін. НКРЕКП була змушена скасувати своє рішення про підвищення цін після того, як уряд розкритикував цю пропозицію.

НКРЕКП також заявила, що економічно обґрунтована ціна за кіловат електроенергії має становити 5,5 грн. Однак тариф у розмірі 2,64 грн залишиться незмінним до кінця 2023 року.

Втім, деякі ціни все одно зростуть. Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради, повідомив, що у серпні можуть збільшитись ціни на продукти харчування на 5-7%, оскільки подорожчання палива впливає на логістику товарів.

Зміни платежів у терміналах

Відтепер внесення готівки через платіжні термінали можливе лише після введення номера мобільного телефону платника. Це не поширюється на комунальні перекази, поповнення телефону, проїзні квитки та штрафи.

Вимога запроваджена Національним банком України з метою не допустити тінізації заробітних плат, що виплачуються працівникам через термінали.

 

 

Також за темою

Нова послуга у Дії: вкладники збанкрутілих банків зможуть повернути кошти за кілька кліків.

Працюємо над новою послугою у Дії: вкладники збанкрутілих банків зможуть повернути кошти за кілька кліків. Мінцифра р...
3
118

Як оформити довіреність за кордоном: інструкція

Українцям, які проживають за кордоном, може знадобитися подавати позов в Україні. Щоб не приїжджати в Україну, громадяни...
2
84

Що робити, якщо ви втратили паспорт за кордоном: алгоритм дій

Виїжджаючи за межі України, будь-хто може зіткнутися з неприємною ситуацією, в результаті якої може виявитися випадкова ...
2
88