Порушення зору
Стандарт

В Україні з'явиться реєстр об’єктів критичної інфраструктури

16 серпня 2023 г. 11:26
2
113

 

Кабмін на засіданні 28 квітня 2023 року затвердив Порядок ведення Реєстру об'єктів критичної інфраструктури, включення об'єктів до Реєстру об'єктів критичної інфраструктури (ОКІ), доступу та надання інформації з нього. 

Держателем та адміністратором Реєстру буде Держспецзв'язку. Він здійснює облік, узагальнення, систематизацію, аналіз та надання інформації з Реєстру, а також відповідає за внесення (та виключення) інформації про ОКІ в Реєстр.

Реєстр дозволить узгодити дії суб'єктів національної системи захисту критичної інфраструктури, запровадити обмін інформацією між суб'єктами захисту, створити єдину базу даних щодо загроз і вразливостей, здійснити оцінку стану захищеності ОКІ, забезпечити паспортизацію та захист об'єктів. 

Відповідальними за надання інформації до Реєстру є секторальні органи у сфері захисту критичної інфраструктури. Вони ідентифікують ОКІ, разом із оператором критичної інфраструктури здійснюють категоризацію ОКІ відповідно до вимог, викладених у постанові Кабміну № 1109 «Деякі питання об'єктів критичної інфраструктури», за результатами чого складають секторальні переліки ОКІ та подають інформацію в Держспецзв'язку для її внесення в Реєстр. 

Реєстр міститиме інформацію про реєстраційний номер ОКІ, оператора та форму власності, країну реєстрації, КВЕД основної діяльності, кінцевого бенефіціарного власника/контролера та інше. Відповідальними за категоризацію об'єктів критичної інфраструктури та подання інформації до Реєстру об'єктів критичної інфраструктури є секторальні органи разом з операторами об'єктів критичної інфраструктури. 

Відповідальні за захист об'єктів критичної інфраструктури - безпосередньо її оператори. 

Функціональні органи беруть участь у реагуванні на кризові ситуації, пов'язані із забезпеченням безпеки та стійкості критичної інфраструктури. Наприклад, ЗСУ - від ракетних обстрілів, СБУ - проти диверсій, Держспецзв'язку - проти кібератак. 

Уповноважений орган координує діяльність суб'єктів національної системи захисту, забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері захисту критичної інфраструктури та фактично представляє критичну інфраструктуру у владі.

Триває також робота над нормативно-правовим урегулюванням процесу паспортизації ОКІ та розробленням і затвердженням проєктних загроз національного рівня. 

Також за темою

ФОП на загальній системі оподаткування зобов’язаний сплачувати авансовий платіж з військового збору

Відповідно до пп. 164.1.3 Податкового кодексу (далі – ПК) загальний річний оподатковуваний дохід дорівнює сумі заг...
0
30

За які земельні ділянки ФОП – платники ЄП четвертої групи звільняються від сплати земельного податку

За які земельні ділянки ФОП – платники ЄП четвертої групи повинні сплачувати земельний податок?
0
17

Єдинники І та ІІ груп не скористались правом несплати єдиного податку: чи можна повернути кошти

Платники податків мають право повернути надміру сплачені та надміру стягнуті суми податків та зборів, пені, штрафів у п...
2
39