Порушення зору
Стандарт

Логістична інфраструктура - найважливіша складова повоєнного відновлення

14 вересня 2023 г. 9:57
4
56

 

Сума прямих збитків, завданих росією українській інфраструктурі, промисловим об’єктам та виробничій логістиці, зросла майже до 80 мільярдів доларів. За даними урядового офісу із залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest, внаслідок повномасштабної російської агресії в Україні, зокрема,  знищено і пошкоджено майже третину складських приміщень. Без якісної та сучасної логістичної інфраструктури (транспортної і складської) неможливе повноцінне повоєнне відновлення виробничого сектору. Відповідно, роботи з відбудови зруйновних ворогом та створення нових промислових об’єктів мають вестися паралельно з відновленням та модернізацію системи логістики, яка є невід’ємною. Тим більше, що Україна позиціонує себе активним учасником глобального ланцюга доданої вартості. А це неможливо без відновлення промислового потенціалу. 

Виробничий сектор, як відомо, потребує якісної сучасної логістичної інфраструктури. В європейських країнах внесок логістики в національний ВВП досягає майже 10%, а в Україні ледве дорівнює 3,5%. Логістика має підтримати промисловість, а промисловість, в сою чергу, дасть поштовх розвитку логістики. 

Держава має максимально сприяти відповідним зусиллям бізнесу. В UkraineInvest (урядовий офіс із залучення та підтримки інвестицій) сподіваються не лише на відбудову зруйнованого, а й на започаткування нових інвестиційних проєктів в цій сфері. Законом України “Про державну підтримку інвестиційних проєктів зі значними інвестиціями в Україні” гарантована фінансова підтримка інвесторів. Документ передбачає надання інвестпроєктам, що відповідають визначеним критеріям, державних гарантій щодо незмінності законодавства протягом 15 років, а також відшкодування можливих збитків, завданих держорганами, та надання держпідтримки інвестиційним проєктам обсягом до 30% від суми інвестицій. Крім того, Комітет ВР з питань економічного розвитку рекомендував Парламенту прийняти за основу урядовий законопроєкт № 8138 про внесення змін до Закону "Про державну підтримку інвестиційних проєктів із значними інвестиціями в Україні". Метою цього законопроєкту є удосконалення законодавства щодо надання державної підтримки інвестпроєктів із значними інвестиціями в Україні. Ним пропонується запровадити нову форму держпідтримки, а саме часткову компенсацію вартості будівництва об'єктів суміжної інфраструктури. Також законопроєкт надає можливість інвестору розпочати реалізацію проєкту до укладання спеціального інвестиційного договору та внести інвестиції на передпроєктні роботи (підготовка документації, купівля земельної ділянки тощо) в обсязі 25 відсотків від вартості загального розміру значних інвестицій, а також встановлює часові можливості для доопрацювання, а не повернення поданих інвестором документів та спеціального інвестиційного договору (не більше двох місяців). Зменшується розмір значних інвестицій, вкладених в об'єкти інвестування до укладання спеціального інвестиційного договору, та кількість створених нових робочих місць впродовж строку реалізації інвестиційного проекту зі значними інвестиціями для можливості залучення до інвестиційного процесу більшого кола суб'єктів господарювання не тільки великих, але й середніх підприємств. Із 20 мільйонів до 12 мільйонів євро зменшать порогову суму інвестицій, яка дає право на державну підтримку проєкту. Дію ж стимулів поширять на нові галузі - ІТ, виробництво матеріалів для енергоефективного будівництва, виготовлення обладнання для боротьби зі змінами клімату та устаткування для кондиціонування повітря.

Також за темою

НАЦІОНАЛЬНА СТРАТЕГІЯ ДОХОДІВ ДО 2030 РОКУ

14 грудня 2023 року Рада ЄС ухвалила історичне рішення про початок переговорного процесу щодо вступу України до Європейс...
2
41

«Зелена» металургія - стратегічна галузь економіки відновлення

26 грудня відбулося обговорення пропозицій від учасників секторальної робочої групи з “зеленої” металургії, ...
2
51

Економічний регіональний форум

У вересні поточного року за підтримки Кабінету Міністрів України, Міністерства економіки України та програми USAID &laqu...
2
81