Порушення зору
Стандарт

Затверджено порядок розроблення Державної стратегії регіонального розвитку до 2027 року

17 Жовтня 2023 г. 10:20
3
61

Кабінетом Міністрів України за ініціативи Мінвідновлення затверджено Порядок розроблення Державної стратегії регіонального розвитку України на 2021-2027 роки та Плану заходів з її реалізації, а також їх моніторингу

Це дозволить розпочати роботу над актуалізацією чинної Державної стратегії регіонального розвитку з урахуванням нових викликів та можливостей. Йдеться про повномасштабну війну рф проти України та її вплив на територіальні громади та регіони, а також можливості у зв'язку з набуттям Україною статусу кандидата на членство в ЄС та початком переговорів про вступ України до ЄС.

Державна стратегія регіонального розвитку особливо важлива в умовах, коли збройна агресія та тимчасова окупація частини території поглибили розрив у розвитку регіонів та спричинили руйнування інфраструктури. У таких умовах стратегічне планування з використанням територіально орієнтованого та безпекового підходів є ключовими для відновлення та подальшого розвитку.

Останні півтора року Україна стикається з найбільшими у своїй історії викликами – екоцид, масштабні мінування територій, руйнування інфраструктури, блокування логістичних шляхів, втрати людського капіталу. Це означає, що довоєнні підходи до політик на державному та регіональному рівні застаріли. Має бути нове розуміння державної регіональної політики з фокусом на відновлення регіонів і громад. 

До актуалізації Державної стратегії регіонального розвитку залучено максимально широке коло експертів, які працюватимуть у 7 основних напрямах: людський капітал, інфраструктура, економіка, інституції, захист довкілля, безпека та електронне урядування. Про бажання долучитися до обговорення стратегії вже оголосило понад 180 українських та міжнародних експертів. 

 Також Кабінет Міністрів України затвердив порядок розроблення регіональних стратегій, які дозволять комплексно планувати розвиток на місцях. До їх створення можуть залучатися агенції регіонального розвитку, асоціації органів місцевого самоврядування, громадські об'єднання тощо.

Моніторинг виконання Державної та регіональних стратегій буде здійснюватися на основі Геоінформаційної системи здійснення моніторингу та оцінювання розвитку регіонів і територіальних громад (ГІС). Також завдяки ГІС територіальні громади зможуть реалізовувати та відстежувати хід виконання власних стратегій розвитку та планів заходів.

 

Також за темою

НАЦІОНАЛЬНА СТРАТЕГІЯ ДОХОДІВ ДО 2030 РОКУ

14 грудня 2023 року Рада ЄС ухвалила історичне рішення про початок переговорного процесу щодо вступу України до Європейс...
2
42

«Зелена» металургія - стратегічна галузь економіки відновлення

26 грудня відбулося обговорення пропозицій від учасників секторальної робочої групи з “зеленої” металургії, ...
2
52

Економічний регіональний форум

У вересні поточного року за підтримки Кабінету Міністрів України, Міністерства економіки України та програми USAID &laqu...
2
81